Obstetrica-Ginecologie

menu close menu

Inainte de o consultatie

 

 • Nu folositi medicamente sau spalaturi vaginale inainte cu două zile de examenul ginecologic

 • Sa aveti 24 de ore repaus sexual
 • Dacă nu puteţi ajunge la programare, vă rugăm să anuntati sau sa anulati programarea

 • De preferat sa nu fiti in perioada sangerarii menstruale in cazul unui consult.

 • Dacă aţi facut recent un examen ginecologic / teste aduceti rezultatele examenului / testelor cu dvs

 

Programari: 0740-49.59.54

Informatii | Prima consultatie ginecologica?


 

Consultatia ginecologica este cel mai bine sa o faci la mijlocul ciclului menstrual. Daca mergi la ginecolog inainte de menstruatie, poti elimina deja celule care ar putea interfera cu rezultatul testului Papanicolau.

Inainte de a merge la ginecolog este bine sa nu introduci nimic in vagin cel putin 2 zile inaintea consultatiei, deoarece ai putea avea rezultate false la testul Papanicolau. Aceasta inseamna sa nu ai contact sexual, sa nu faci irigatii vaginale, sa nu introduci ovule, tampoane, degete sau alte obiecte in vagin.

 

Consultatia ginecologica include:

 

1. Discutia cu medicul (anamneza) reprezinta primul pas in incercarea de a stabili un diagnostic. Medicul va adresa intrebari legate de istoricul tau medical. Acestea vor include intrebari despre bolile pe care le-ai avut sau le ai, operatii, sarcini, nasteri, avorturi.

 

In final vei primi intrebari legate de viata ta sexuala si despre menstruatie. Este important sa raspunzi deschis la aceste intrebari, chiar daca uneori sunt incomode. Aceste aspecte pot sta la originea problemelor tale.

 

2. Examenul ginecologic se efectueaza pe masa ginecologica in pozitie ginecologica (culcata pe spate, picioarele ridicate) si consta in

examenul vaginal cu valve sau specul vaginal; acestea sunt instrumente vaginale utilizate de medic pentru a departa peretii vaginali si a putea astfel vizualiza vaginul si colul uterin; acest examen nu este efectuat daca esti virgina.

tactul vaginal bimanual, in care medicul introduce degetul aratator si mijlociu in vagin prin intermediul unei manusi de examinare, iar cu cealalta mana palpeaza in acelasi timp bland abdomenul inferior; tactul vaginal este efectuat pentru a putea culege informatii despre organele genitale interne (uter, ovare, trompe uterine)

- tactul rectal bimanual, in cazul in care esti virgina

 

Examenul ginecologic poate crea usor disconfort, dar nu este deloc dureros. Este important sa te poti relaxa in cursul acestui consult. De asemeni este bine sa urinezi inainte de a te urca pe masa, pentru a evita senzatia de tensiune sau durere la apasarea pe abdomen. Pentru examenul ginecologic trebuie sa te dezbraci de la talie in jos si ti se va oferi un halat de unica folosinta.

 

 

3. Teste de laborator

In functie de afectiunea ta, medicul poate indica recoltarea unor probe de sange sau urina care sa fie prelucrate la laborator. Aceste teste vor putea da indicii despre starea ta de sanatate generala.

 

4. Teste imagistice

Aceste teste permit vizualizarea in interiorul corpului tau fara sa fii operata. Cel mai utilizat test imagistic in ginecologie este:

 • Echografie (disponibila in cadrul cabinetului nostru)

 

5. Investigatii invazive

In functie de simptomele tale, medicul poate indica anumite investigatii invazive pentru stabilirea diagnosticului.

 

6. Incheierea consultatiei

 • Stabilirea unui diagnostic sau recomandarea unor investigatii/proceduri suplimentare
 • Explicarea diagnosticului sau a procedurilor care urmeaza a fi efectuate
 • Recomandarea unui tratament
 • Discutia privind contraceptia, daca este cazul
 • Stabilirea unei date pentru controlul urmator
 • Raspunsul medicului la intrebarile adresate de tine referitoare la problema ta de sanatate ginecologica

 

Consultatia ginecologica de rutina este recomandata periodic cel putin o data pe an